Retargeting
Als adverteerder wilt u zo relevant mogelijk zijn voor uw doelgroep met uw reclame-uitingen. De sleutel tot relevantie is in veel gevallen de boodschap die u communiceert en personen aan wie u de boodschap laat zien. Die twee aspecten moeten naadloos op elkaar aansluiten.
Het segmenteren van de doelgroep aan wie u uw boodschap communiceert heet targeting. Vaak omvat dit personen die nog niet met uw organisatie hebben geïnteracteerd. Hier hebben we weer een specifieke term voor: prospecting. De personen die wél eerder met uw organisatie hebben geïnteracteerd, kun u vervolgens re-targeten. Dit zijn bijvoorbeeld personen of bedrijven die al op uw website zijn geweest of zelfs al in uw klantenbestand staan. Een enorm relevante groep, want klaarblijkelijk zijn ze én geïnteresseerd in uw product of dienst én ze kennen u dus al. Dit zijn de rijpe appels die u als eerst wilt plukken. Is dat alles? Nee, het wordt nog mooier, want doordat u deze groep al ‘kent’ betaalt u over het algemeen ook minder.
Retargeting, ook wel remarketing genoemd, moet een belangrijk onderdeel zijn van uw online marketingstrategie. Dit vergeten marketeers vaak, omdat retargeting in feite geen ‘nieuwe’ prospects aantrekt. Dat klopt, maar het is tegelijkertijd een utopie om te denken dat een prospect na één interactie met uw website een lead of klant wordt. Een customer journey, of zelfs een koopproces, bestaat uit een lange oriëntatieperiode met meerdere touchpoints waarin verschillende opties (lees: aanbieders) worden overwogen. Grote kans dus dat als iemand uw website heeft bezocht, dat diegene óók de website van uw concurrent heeft bezocht. Als u vervolgens verder geen actie onderneemt om deze groep opnieuw naar uw website toe te lokken, dan is dat een gemiste kans én zonde van het geld dat u heeft gespendeerd om de prospect voor de eerste keer naar uw website toe te krijgen. Het is dus een no brainer dat u probeert om deze groep over de streep te trekken via retargeting.